- Annonse -

Pål Høygård fra Bødalen og border colliene Radar og Lynn har lenge vært blant Norges beste til å gjete sau. I fjor ble rasen kåret til Norges mest populære.

Av Henning Log

Gausdal24 har tidligere skrevet om Pål og hans hunder som ikke bare er helt i norgestoppen, men som i fjor høst reiste til Irland for å delta i VM for gjeterhunder.

Border collie er en meget aktiv hund, som krever mye stimulans og mange arbeidsoppgaver. Derfor er kanskje noe overraskende at hunderasen er Norges mest populære. Norsk Kennel Klubs (NKK) registreringsstatistikk for 2023 viser at det til sammen ble registrert litt over 26.000 hunder i NKK i fjor.

– Det er et tall som viser at er tilbake der vi var før pandemien. Tallene har normalisert seg, og det er bra for alle parter, sier kommunikasjonssjef i NKK, Cecilie Holgersen.

– I årene 2020 til 2022 var det svært høye tall da etterspørselen etter hunder var enorm. Allerede i fjor merket vi en nedgang etter toppåret 2021, og nå er vi altså tilbake der vi var før pandemien startet. Det er åpenbart at oppdretterne har forutsett dette, og har tilpasset seg en synkende etterspørsel. Men vi er meget godt fornøyde med tallene, som viser at svært mange fortsatt ønsker seg en rasehund med forutsigbare egenskaper og hvor man kan undersøke hundens opphav før man kjøper, sier hun.

Når det gjelder hva slags hund nordmenn ønsker seg, er det ikke store endringer i statistikker fra de siste år. Border collie har i nærmere et tiår vært Norges mest populære hunderase, til tross for at dette er en krevende hund med meget høyt aktivitetsnivå. Det er verdens fremste gjeterhund, men også førstevalget for en rekke hundesporter som lydighet og agility.

Golden retriever og labrador retriever følger på de to neste plassene. Dette er fine, sporty familiehunder som er meget populære verden over. Også staffordshire bull terrier, som følger på fjerdeplass, er en trivelig familiehund som har økt voldsomt i popularitet de siste tjue årene, opplyser NKK.

På de neste plassene følger engelsk setter og norsk elghund grå. Dette er hunderaser som først og fremst holdes av jegere, og de høye registreringstallene bekrefter at interessen for jakt i Norge er stor. Men begge rasene er også fine familiehunder.

– Nordmenns interesse for utendørsaktiviteter gjenspeiles i høy grad i vårt valg av hunderaser. Alle de ti øverste på lista er sporty, turglade hunder, de fleste med en bakgrunn som jakt- eller brukshunder, sier Holgersen.

– Hva slags råd har du til folk som ønsker seg en hund?

– Sett deg nøye inn i hva slags hund som passer deg og din livsstil, dine boligforhold og ditt kompetansenivå. Besøk gjerne vår nettside kjøpehund.no og bruk rasevelgeren for å få en indikasjon. Ta kontakt med raseklubbene, kontakt flere oppdrettere, og forhør deg om hvilke utfordringer rasen har, både når det gjelder aktivitetsnivå, temperament og helse. Gjør et reflektert valg på bakgrunn av mest mulig kunnskap – det gir de beste forutsetninger for et godt hundehold, både for deg og for hunden, oppfordrer Cecilie Holgersen.

- Annonse -