- Annonse -

-Det har vært en voldsom satsing som har blitt lagt merke til, sier Erik Rusten, medlem av juryen som utropte Eiksenteret til årets bedrift i Gausdal.

Tekst og foto: Henning Log

Fra venstre; Tomas Øvstegård, Thor Fredriksen, Stian Brenden og Bjørnar Hårstad.

Eiksenteret Gausdal, eller Fredriksen Landbruksverksted AS som er det offisielle navnet, har en lang tradisjon i bygda. Om to år er det 50 år siden Torbjørn Fredriksen startet opp virksomheten. I dag er det sønnen Thor som driver senteret.
– Det var jo artig dette, sier Thor litt beskjedent, før han legger til at de ansatte skal ha sin del av æren. 12 stykker har de blitt, og alle har bidratt til at firmaet til slutt trakk det lengste strået i kampen om å bli kåret til årets bedrift.

Det er Gausdal Næringsforening som deler ut prisen.

– Det sto mellom seks kandidater. Denne gang ble det Eiksenteret, sier styremedlem i næringsforeningen, Erik Rusten. Han legger til at bedriften også i fjor var en het kandidat. Da var det Nærbutikken i Svatsum som fikk prisen for sin nyskapende og innovative måte å drive butikk på.

Om årets vinner sier Rusten: – I dette tilfellet har man klart å utvikle en bedrift til noe helt annet enn det som var utgangspunktet. Det har blitt satset noe voldsomt. Et nytt bygg til 20 millioner kroner er en stor investering. Det er også skapt mange arbeidsplasser, påpeker Rusten, som utgjorde juryen sammen med Tanja Staum fra IGT AS og Henning Holmbakken, næringspådriver i Lillehammer-regionen Vekst.

De andre kandidatene var Løype Anleggsdrift AS, Erik Sveen AS, Medby AS, Sigurd og Ola Grimstad AS og Gausdal Treindustrier SA.

20 millioner kroner kostet det å etablere næringslokalet på i alt 1600 kvadratmeter.

Thor Fredriksen er utdannet landbruksmekaniker med fartstid siden 1994 og jobbstart hos  Eiksenteret Lillehammer. Siden 2007 har han hatt ansvaret som daglig leder for Eiksenteret Gausdal. Det innebærer færre og færre verkstedtimer.

-Nei, det blir det ikke tid til lenger. Administrativt arbeid tar så godt som all tida mi, sier Thor, som ikke legger skjul på at han nesten bestandig er førstemann inn døra om morgningen, og sistemann ut om ettermiddagen.

Mye har endret seg siden verkstedet ble etablert i 1975. Etter mange år i Øygardom, om lag åtte kilometer fra dagens verkstedbygg, bestemte Thor seg for at det måtte gjøres noen store valg i forhold til veien videre. Han begynte å se seg om etter en egnet tomt med en mer sentral beliggenhet. Det endte med at han i 2019 fikk kjøpt 16 mål tomt på Bjørndalsvollen, rett på oversiden av Gausdal Landhandleri.  Her ble det satt opp et 1600 kvadratmeter stort bygg til 20 millioner kroner.

Godt synlig på en høyde ligger Eiksenteret, men det kunne vært enda mer synlig.
– Vi gikk ned sju meter, uten at det ble kjørt bort et eneste lass med masse. Alt er brukt på tomta for å stabilisere den, forklarer Fredriksen, som oppdaget en vesentlig endring da bedriften åpnet de nye lokalene.

-Privatmarkedet har vokst veldig mye på den korte tida vi har vært her. Vi både selger og reparerer små maskiner som gressklippere, motorsager – ja, vi har nær sagt alt som er av slikt utstyr. Dette er et marked som bare vokser og vokser, og som betyr en god del for oss, sier Fredriksen,

Men det er fortsatt salg og reparasjon av traktorer og annet landbruksutstyr som utgjør hoveddelen av virksomheten. Opp gjennom årene er det levert mang en Massey Fergusson eller Fendt til distriktets gardbrukere.
– Det har skjedd enormt mye med traktorene på den tida jeg har vært i bransjen. Ikke minst på utslippssida. Men det er også blitt mye elektronikk og programvare. Yrket har på mange måter blitt annerledes, og vi merker at det er en økende interesse blant ungdom som ønsker seg lærlingeplass hos oss. Vi tror nok også at nye og fine verkstedlokaler gjør det mer attraktivt å jobbe her, sier Thor Fredriksen.

Prisstigning og nedgangstider, også blant bøndene – begynner å merkes.

– Alt stiger i pris og det virker som om det er mindre penger til investeringer. Vi er veldig avhengig av landbruket, understreker Fredriksen.

-Men hvor mye koster en traktor, da?

-En million, kanskje.

– Det samme som en godt utstyrt Tesla?

-Du kan få kjøpt en traktor til 500 000 om du vil. Eller tre millioner, smiler Thor Fredriksen.

- Annonse -