–Vi skulle gjerne utvidet med 200 kvadratmeter, sier Oddgeir Hårstadhaugen hos Olstad Snekkerverksted AS.
Tekst og foto: Henning Log
Så langt tilbake i tid som 1962 stod snekkerverkstedet i Olstadgrenda klart for innflytting. Planen var at det etter kort tid skulle bygges på en etasje til, derfor ble det lagt på et mer eller mindre provisorisk tak.
-Men så ble det vel ikke penger til mer. Det provisoriske taket ligger der ennå, konstaterer Oddgeir Hårstadhaugen.
I 2011 satset han for fullt på driften av snekkerverkstedet som bestefaren etablerte på slutten av 1930-tallet. Bedriften ble startet av Emil Hårstadhaugen da han og broren Amund kjøpte det tidligere meieribygget «Baltik» i Aulstadgrenda. Emil drev produksjon av møbler, dører og vinduer i tillegg til reparasjoner av forskjellige slag. Amund hadde smie i tillegg og drev både med metall- og trearbeid.
Bedriften bygde så nytt verksted som ble tatt i bruk i 1962. Etter hvert rettet produksjonen seg mer mot dør- og vindusmarkedet og det fortsatte fram til 1990-tallet. Emils sønn, Even Hårstadhaugen, tok over drifta i 1978 og fortsatte stort sett med samme produksjon, innblandet noe trappeproduksjon.
Even drev firmaet fram til 2011 da Oddgeir Hårstadhaugen tok over drifta. I 2015 ble også broren Hans Erik involvert i bedriften. I dag er det de to brødrene og Halvor, sønnen til Oddgeir, som utgjør arbeidsstyrken.
-Halvor har nettopp begynt her. Han har fått permisjon i ett år fra jobben som snekker. Vi får se om han trives med dette, sier far Oddgeir, som ikke legger skjul på at det er mye arbeid som venter den som vil drive som trappeprodusent. For det er trapper Olstad Snekkerverksted lager i dag, og ikke noe annet.
– Det var et bevisst valg å kun satse på trapper, noe som i ettertid har vist seg å være en riktig beslutning. Det å spesialisere seg for å drive mest mulig effektivt er ganske avgjørende for å lykkes i et marked med hard konkurranse, sier Oddgeir.
På drøye 200 kvadratmeter produseres det fra 60 til 70 trapper i året. Brødrene Hårstadhaugen skulle gjerne sett at de hadde mer gulv å stå på, helst 200 kvadratmeter ekstra, for da hadde bedriften blitt enda mer strømlinjeformet og effektiv.
– Når vi blant annet får materialer, så må de lagres utendørs før vi får tatt de inn. Det er tungvint å skulle drive sånn i all slags vær. Vi har snakket om det en stund at vi ønsker å utvide produksjonslokalet, men det er ganske heftig å ta en så stor investering her vi holder til. Må vi selge en dag, så får vi neppe igjen de pengene, konstaterer Oddgeir.
Men så lenge bedriften går godt, ordreboka er mer eller mindre full og sønnen Halvor har gått inn som fjerde generasjons medarbeider, er det godt håp om at grenda har snekkerverksted i mange år til.
-Det går greit. Vi har nok å gjøre, slår Oddgeir fast, etter nettopp å ha tilbakelagt en befaring på Nesbyen i Hallingdal.
– Det er snakk om trapper til to hytter. Vi leverer over hele Østlandet, og da blir det ofte lange dager med reising. Vi er mye ute på befaring, i tillegg til at vi selvsagt monterer de trappene vi lager, sier Oddgeir.
De senere år er det investert mye penger i maskiner og utstyr. Blant annet er det brukt oppunder tre millioner kroner på en CNC-maskin. Investeringen innebærer, enkelt forklart, at maskinen programmeres med tegningen av trappa og så henter den riktig verktøy til rett jobb, enten det er skjæring eller fresing av de ulike trappeelementene. Men selv om mye er automatisert, så er Olstad Snekkerverksted fortsatt en håndverksbedrift med mye manuelt arbeid.
– Når CNC-maskinen har gjort sitt, så sitter vi fortsatt tilbake med mye arbeid. Ikke minst når det gjelder overflatebehandling. Vi lakkerer, oljer eller bruker maling. Alt det gjøres for hånd, sier Oddgeir.
Snekkerverkstedet har 85-års jubileum i år. Det går raskt mot de hundre, og de neste årene kan det bli store endringer, sett utenfra.
– Vi er nettopp i ferd med å avslutte oppussingen av kontoret. Så skal vi male litt innvending, for det har ikke vært gjort noe sånt på mange år. Nå er det på tide å ta et lite tak, både innvendig og utvendig, sier Oddgeir, som understreker at byggeplanene ikke er kommer lenger enn på tankestadiet.
-Vi jobber med ideen, men så langt er det laget verken tegninger eller send byggemelding, sier Oddgeir Hårstadhaugen.